Jeśli wczorajsze faszerowane jajka wydały się komuś za proste i banalne, być może zadowolą go te, inspirowane słynną kanapką.
Jajka faszerowane z boczkiem, rukolą i pomidorami
12 sztuk (dla 4-6 osób)
- 6 jajek, ugotowanych na twardo
- 1/4 szklanki majonezu
- 1 łyżeczka żółtej amerykańskiej musztardy (lub innej ulubionej)
- sól, do smaku
- 20-30 kropli Tabasco (lub innego ostrego sosu)
- 3-4 liście rukoli, pokrojone w cienkie paseczki
- 4 cienkie plasterki boczku wędzonego, usmażone na chrupko i posiekane
- 2-3 pomidorki koktajlowe, pokrojone na ćwiartki lub ósemki
- czarny pieprz, grubo mielony
- dodatkowo: 12 cienkich kromek bagietki i łyżka oliwy
Ugotowane i ostudzone w zimnej wodzie jajka obierz ze skorupek. Każde jajko przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie powyjmuj żółtka i przetrzyj je przez sitko. Białka umyj i osusz.
Przetarte żółtka wymieszaj z majonezem i musztardą. Dosól do smaku. Dodaj Tabasco, zaczynając od 20 kropli i, jeśli trzeba, dodaj więcej. Połówki białek napełnij masą, najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego z ząbkowana końcówką.
Plasterki bagietki posmaruj lekko oliwą, z obu stron i zrumień na patelni lub w piekarniku.
Każdą z połówek jajek połóż na grzance i posyp posiekaną rukolą, usmażonym boczkiem i połóż na każdej po cząstce pomidora. Posyp grubo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz