A jeśli to nie pomoże, pójdę kupić kilka żonkili w doniczkach, bo widziałam, że już się pojawiają.
Wiosno, przybywaj!
Pieczona pierś kurczaka z sosem śmietankowym i zielonym groszkiem
2 porcje
- 2 łyżki masła klarowanego, do smażenia
- 2 piersi z kurczka ze skórą (mile widziany fragment skrzydełka)
- 1/2 małej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 70 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 2/3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 20 g parmezanu, drobno startego
- sól, do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
Na patelni rozgrzej masło, na średnim ogniu. Piersi z kurczka połóż na patelni skórą do dołu i smaż, dopóki się ładnie nie zezłocą, około 10 minut. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty. Przełóż na blachę i wstaw do piekarnika, żeby się dopiekły, na 10-15 minut.
W tym czasie zrób sos. Zlej nadmiar tłuszczu z patelni, wrzuć na nią boczek i lekko go zrumień. Dodaj cebulę, zeszklij ją, a następnie zalej bulionem. Zwiększ ogień i gotuj bulion, dopóki połowa nie wyparuje. Dodaj śmietankę oraz groszek, zamieszaj i gotuj jeszcze 1-2 minuty, cały czas na dużym ogniu. Na koniec wymieszaj ze startym parmezanem i spróbuj, czy nie trzeba dosolić (choć parmezan i bulion powinny być wystarczająco słone).
Kurczaka wyjmij z piekarnika, połóż na śmietanowym sosie i posyp posiekaną natką.
Podawaj z makaronem lub ziemniakami purée.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz