Zielony sos z jalapeño

--> Niepohamowany apetyt na wszytko co swieże i zielone, to u mnie niezawodny znak, że zima ma się ku końcowi a organizm zaczyna domagać się czegoś nowego. Na szczęście pęczki zielonej natki pietruszki i świeżej kolendry można kupić nawet teraz. I zrobić z nich na przykład banalnie prosty, a niezwykle smakowity sos, którego duża łyżka zaspokoja (przynajmniej moje) dzienne zapotrzebowanie na zieleninę.

Pomyślany jako dodatek do mięs - pieczeni, steków, czy kotletów, świetnie sprawdził się też z rybą, a wymieszany z sosem majonezowym, urozmaicił prostą sałatkę z kapusty.




Zielony sos z jalapeño, pietruszki i kolendry
przepis z Donna Hay Magazine # 61
4-6 porcji


1/4 szklanki marynowanej papryczki jalapeño, posiekanej
3/4 szklanki liści kolendry
3/4 szklanki natki pietruszki
2 łyżki dobrej oliwy
1 łyżka czerwonego octu winnego

Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zmiel na pastę.

Sos możesz też przyrządzić drobno siekając nożem jalapeño, kolendrę oraz natkę pietruszki, a następnie mieszając je z oliwą i octem.

Wykorzystaj jako dodatek do smażonego lub pieczonego mięsa i ryb.

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 z magazynu , Blogger