Serowa tarta ze szparagami

Dzisiejsza tarta to jedno z tych dań, które zrobiłam ze względu na wygląd, jak z okładki. W tym wypadku dosłownie z okładki 38. numeru nowozelandzkiego magazynu Dish. Tarta nie dała mi o sobie zapomnieć przez całe sześć miesięcy, bo tyle dzieli nasz sezon szparagowy od tego na antypodach. Jak tylko się pojawiły - upiekłam ją. I dzielę się przepisem, bo tarta jest nie tylko ładna, ale i bardzo dobra. Kto jeszcze się skusi?


Serowa tatra ze szparagami
wg przepisu z magazynu Dish # 38
na okrągłą formę o średnicy 30 cm (4-6 porcji)

  • 30-40 cienkich zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • ok. 20 g parmezanu, w cienkich płatkach
ciasto:
 
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 100 g masła, zimnego, posiekanego
  • 50 g sera gruyère, drobno startego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody

do smarowania:

  • 6 łyżek serka mascarpone
  • 1 łyżka śmietanki
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku, roztarty na pastę

Zacznij od zagniecenia ciasta. Do malaksera włóż mąkę, sól, masło oraz ser i posiekaj wszystko używając trybu pulsacyjnego, aż składniki wymieszają się i zaczną przypominać okruchy. Dodaj jajko i łyżkę wody i siekaj dalej, aż mieszanka połączy się w większe grudki. Jeśli będzie trzeba, dodaj drugą łyżkę wody.

Zawartość malaksera wyłóż na blat i szybko zagnieć, formując dysk. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut, do schłodzenia.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj cienko (najlepiej pomiędzy kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia), starając się nadać ciastu kształt koła. Rozwałkowane ciasto powinno mieć średnicę około 2 cm większą od średnicy formy. Ciastem wyłóż okrągłą formę do tarty lub pizzy (użyłam tej drugiej) i wstaw do lodówki lub zamrażalnika, żeby stwardniało.

Gdy ciasto będzie w lodówce, przygotuj szparagi. Odłam im twarde końcówki, a resztę szparagów wymieszaj z oliwą i posyp solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Serek mascarpone, śmietankę, żółtko i roztarty ząbek czosnku wymieszaj w miseczce na gładką masę.

Nastaw piekarnik na 180˚C.

Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Na cieście rozsmaruj masę z serka mascarpone i rozłóż na niej szparagi, jak wskazówki zegarka, czubkami na zewnątrz. Szparagi posyp płatkami parmezanu (połowę zostaw na później).

Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika, na dolna półkę (powinny grzać obie grzałki - górna i dolna, inaczej ciasto nie odpiecze się dobrze od dołu). Piecz około 15 minut, aż ciasto zię zezłoci.

Podawaj ciepłą lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem posyp resztą parmezanu.

***

Pzepis dodaję do akcji
Sezon na szparagi

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 z magazynu , Blogger