Serowa tatra ze szparagami
wg przepisu z magazynu Dish # 38
na okrągłą formę o średnicy 30 cm (4-6 porcji)
- 30-40 cienkich zielonych szparagów
- 1 łyżeczka oliwy
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- ok. 20 g parmezanu, w cienkich płatkach
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 100 g masła, zimnego, posiekanego
- 50 g sera gruyère, drobno startego
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
do smarowania:
- 6 łyżek serka mascarpone
- 1 łyżka śmietanki
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku, roztarty na pastę
Zacznij od zagniecenia ciasta. Do malaksera włóż mąkę, sól, masło oraz ser i posiekaj wszystko używając trybu pulsacyjnego, aż składniki wymieszają się i zaczną przypominać okruchy. Dodaj jajko i łyżkę wody i siekaj dalej, aż mieszanka połączy się w większe grudki. Jeśli będzie trzeba, dodaj drugą łyżkę wody.
Zawartość malaksera wyłóż na blat i szybko zagnieć, formując dysk. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut, do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj cienko (najlepiej pomiędzy kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia), starając się nadać ciastu kształt koła. Rozwałkowane ciasto powinno mieć średnicę około 2 cm większą od średnicy formy. Ciastem wyłóż okrągłą formę do tarty lub pizzy (użyłam tej drugiej) i wstaw do lodówki lub zamrażalnika, żeby stwardniało.
Gdy ciasto będzie w lodówce, przygotuj szparagi. Odłam im twarde końcówki, a resztę szparagów wymieszaj z oliwą i posyp solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Serek mascarpone, śmietankę, żółtko i roztarty ząbek czosnku wymieszaj w miseczce na gładką masę.
Nastaw piekarnik na 180˚C.
Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Na cieście rozsmaruj masę z serka mascarpone i rozłóż na niej szparagi, jak wskazówki zegarka, czubkami na zewnątrz. Szparagi posyp płatkami parmezanu (połowę zostaw na później).
Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika, na dolna półkę (powinny grzać obie grzałki - górna i dolna, inaczej ciasto nie odpiecze się dobrze od dołu). Piecz około 15 minut, aż ciasto zię zezłoci.
Podawaj ciepłą lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem posyp resztą parmezanu.
***
Pzepis dodaję do akcji
Sezon na szparagi
Sezon na szparagi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz