Idę za ciosem i dalej wałkuję warzywne przepisy. Po zimie mam taki apetyt na świeże jarzyny, że nie przepuszczę żadnej zielonej nowalijce! Biorę co jest i niecierpliwie wypatruję kolejnych. Dzisiaj będą więc warzywne placuszki z podobnym zestawem chrupiących składników, co w wiosenym makaronie. Plus kilka krewetek do kompletu - bardzo ładnie uzupełniają się z warzywami, smakowo i teksturą. A do placuszków - kwaskowaty sos jogurtowy. No kto się oprze takiemu zestawowi? Na pewno nie ja!
Warzywne placuszki z krewetkami i sosem jogurtowym
lekko zmodyfikowany przepis z magazynu Dish # 32
przekąska dla 4 osób
- 300 g małej cukinii (bez nasion)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szklanka zielonej fasolki, pokrojonej w plasterki*
- 200 g szparagów, pokrojonych w plasterki
- 3-4 zielone cebulki/dymki, pokrojone w plasterki
- 200 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych i posiekanych
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 szklanki mięty, posiekanej
- skórka z 1 cytryny, drobno starta
- sól i pieprz, do smaku
- oliwa + masło, do smażenia
Cukinię zetrzyj, razem ze skórką, na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z solą, przełóż na sitko i zostaw na 20-30 minut. Po tym czasie dobrze odciśnij z soku (najefektywniej odciśnie się w kawałku gazy lub ściereczce).
Odciśniętą cukinię wymieszaj w misce z fasolką, szparagami, zieloną cebulką i krewetkami.
W osobnej misce ubij jajka i mąkę na gładkie ciasto. Do ciasta dodaj proszek do pieczenia, czosnek, miętę i skórkę cytrynową. Ciasto dodaj do warzyw, wymieszaj dobrze i dopraw solą i pieprzem.
Na sporej patelni rozgrzej mieszaninę oliwy z masłem - tłuszcz powinien tworzyć na patelni dość grubą warstwę. Smaż nieduże placuszki (z ok. 2 łyżek ciasta każdy) partiami, na małym ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony, dopóki się nie zrumienią i nie dosmażą w środku.
Jeśli chcesz podać wszystkie placki na raz, te już usmażone trzymaj w ciepłym piekarniku.
Z tej ilości ciasta wyszły mi 24 placuszki.
Podawaj z sosem jogurtowym.
* W oryginalnym przepisie był to drobny zielony groszek. Ponieważ miałam tylko duży (za duży do placków), wymieniłam go na pokrojoną fasolkę.
***
Sos jogurtowy
- 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu (np. greckiego)
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty na pastę
- 2 łyżki mięty, posiekanej
Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
***
Przepis dodaję do akcji
Sezon na szparagi
Sezon na szparagi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz