Oczywiście do takiej kanapki nadają się każde klopsy i dowolny sos pomidorowy, byle był gęsty. Inaczej albo całkowicie wsiąknie w bułkę, albo wypłynie zanim zdąży wsiąknąć. Ser - oprócz mozzarelli - każdy, który się ładnie i szybko topi.
Kanapka na ciepło z klopsami i sosem pomidorowym
na 1 kanapkę
- 1/2 bagietki (ze ściętymi końcami)
- 1 łyżeczka oliwy
- 3 klopsy (np. z przepisu na klopsy włoskie)
- 2-3 łyżki sosu pomidorowego (z tego samego przepisu)
- ok. 30 g mozarelli, pokrojonej w cienkie plasterki
Rozgrzej piekarnik do 200˚C.
Bagietkę natnij wzdłuż przez środek, ale nie rozcinaj do końca i rozłóż, jak książkę. Środek bakietki najpierw posmaruj lekko oliwą, następnie połową sosu pomidorowego. Włóż w niego klopsy, przykryj je resztą sosu i plasterkami mozzarelli.
Włóż do nagrzanego piekarnika, "otwartą" stroną bagietki do góry, i zapiekaj ok. 10 minut, az do rozpuszczenia się sera.
***
Inne pyszne kanapki:
(kliknij na nazwę, żeby zobaczyć przepis)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz