Składniki na takie kotlety - ziemniaki, puszkę tuńczyka, cebulę, jajko i musztardę, pewnie każdy ma w domu. Problem może być z dostaniem panko, czyli japońskiego odpowiednika tartej bułki, który bardzo lubię, bo daje wyjątkowo chrupiącą panierkę. W tym wypadku można spokojnie użyć zwykłej tartej bułki.
Kotlety te są również bardzo dobre na zimno.
Kotlety z tuńczyka i ziemniaków z salsą pomidorową z kaparami
lekko zmodyfikowany przepis z kawiarni El Mirage/Melbourne opublikowany przez delicious/Australia, 2008
2-3 porcje (10 sztuk)
kotlety:
- 250 g (1 szklanka) ugotowanych, tłuczonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 200 g tuńczyka z puszki, osączonego z oleju i rozdrobnionego widelcem
- 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 3/4 szklanki zmielonej bułki
- 1/4 cebuli, drobno posiekanej
- 1 jajko, rozmącone
- sól i pieprz, do smaku
- do panierowania: mąka i panko/bułka tarta
- do smażenia: olej z oliwą (1:1)
pikantny majonez:
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki harissy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
pomidorowa salsa:
- 2 średnie pomidory, pokrojone w drobną kostkę
- 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 2 zielone cebulki/dymki, ze szczypiorem, drobno pokrojone
- 1 łyżka natki pietruszki, grubo posiekanej
- 2 łyżki kaparów, jeśli są duże - posiekanych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
W misce wymieszaj - gotowane ziemniaki z tuńczykiem, musztardą, majonezem, zmieloną bułką, cebulą i połową rozmąconego jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wyrób na jednolitą masę i uformuj 10 niedużych kotlecików. Kotlety obtaczaj najpierw w mące, natępnie w jajku (reszta rozmąconego, możesz dodać łyżkę mleka lub wody) i tartej bułce lub panko.
Na patelnię wlej dość grubą warstwę oleju zmieszanego pół na pół z oliwą. Rozgrzej na średnim ogniu i smaż panierowane kotlety po 3-4 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Odłóż na kratkę.
Wymieszaj majonez z harissą i sokiem cytrynowym.
Połącz wszystkie składniki pomidorowej salsy.
Nie trzeba do niej dodawać soli - kapary są wystarczająco słone.
Kotlety posyp pomidorową salsą i podaj z pikantnym majonezem i kawałkiem cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz