I tak, gdybym chciała jeszcze coś w tej sałatce zmienić, wymieniłabym puszkowego tuńczyka na świeżego, lekko tylko przysmażonego, ale... W sklepie widzę ostatnio tylko tuńczyka na sashimi i nie pytajcie mnie nawet o jego cenę. A poza tym, zwykle za robienie obiadu - bo ta sałatka jest doskonała na letni obiad - zabieram się w ostatniej chwili, kiedy nie mam już czasu na zakupy. A tuńczyka w puszce zawsze mam w kuchni.
Sałatka nicejska
Salade Niçoise
inspirowana przepisem z Saveur #1482 bardzo duże, obiadowe porcje
sos:
- 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oliwy
- 21/2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka szalotki, drobno posiekanej
- 1-2 filety anchois, dobno posiekane
- pieprz, do smaku
sałatka:
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 130 g młodych ziemniaków
- 2 jajka
- 200 g zielonej sałaty (mieszanej)
- 4 małe pomidory, przekrojone na pół
- 1 mały ogórek (lub pół długiego), pokrojony w podłużne cząstki
- opcjonalnie: 2 rzodkiewki, przekrojone na pół
- 8-10 ciemnych oliwek
- 200 g tuńczyka w oliwie, osączonego
- opcjonalnie: kilka listków bazylii
Ugotuj fasolkę, ziemniaki i jajka - fasolkę krótko, żeby była chrupiąca, ziemniaki w skórkach, do miękkości, jajka na twardo.
Zrób sos. Posiekany czosnek rozetrzyj z odrobiną soli na pastę - najwygodniej zrobić to płaską stroną noża na desce do krojenia. Wymieszaj z oliwą, sokiem cytrynowym i musztardą na gładko, dodaj posiekaną szalotkę oraz posiekane anchois i dopraw pieprzem. Wymieszaj, odstaw na bok.
Na środku dwóch talerzy połóż sałatę i obłóż ją fasolką, przełamanymi na pół ziemniakami, połówkami jajek i pomidorów, cząstkami ogórka. Dodaj rzodkiewki, oliwki i tuńczyka. Polej sosem i posyp listkami bazylii, jeśli chcesz.
Podawaj natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz