I niech mi się nikt nie waży wylewać wytopionego podczas smażenia chorizo tłuszczu - dosmacza zupę aż miło!
Krem z zielonego groszku z chorizo
2 porcje
- oliwa do smażenia
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 250 g zielonego groszku (ok. 2 szklanki)
- sól i biały pieprz, do smaku
- 50 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
- 2-3 kromki bagietki lub ciabatty
Rozgrzej oliwę na patelni, na średnim ogniu i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, smaż, mieszając przez 30 sekund. Przełóż do garnka, dodaj pokrojonego ziemniaka, zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości, kilkanaście minut.
Gdy zupa będzie się gotować, na patelni zrumień na oliwie porwane na małe kawałki pieczywo. Grzanki przełóż na papierowy ręcznik a na patelnię wrzuć chorizo. Smaż kilka minut, aż kiełbasa się zrumienieni i wytopi się z niej nieco aromatycznego tłuszczu.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzuć do garnka zielony groszek. Gotuj go krótko, tyle żeby zmiękł, ale nie stracił koloru. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz idealnie gładkie zupy, przetrzyj ją przez sitko.
Zupę podawaj w miseczkach posypaną grzankami oraz chorizo i polaną wytopionym z kiełbasy tłuszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz