Jedliście je już? Nie? To na co czekacie?!
Grzyby z patelni z czosnkiem i sherry
Setas al ajillo
wg przepisu z magazynu Dish październik/listopad 2008
4-6 porcji na przystawkę
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/2 kg świeżych grzybów, najlepiej mieszanych, ale mogą być same pieczarki
- 4 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
- 1/2 szklanki sherry, wytrawnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól morska i świeżo mielony pieprz, do smaku
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Grzyby oczyść, jeśli trzeba przytnij im trzonki. Małe sztuki zostaw w całości, większe pokrój na połówki lub ćwiartki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, gdy będzie gorąca dodaj do niej masło. Smaż grzyby - partiami, jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz na patelni. Gdy zaczną mięknąć, po 2-3 minutach, dodaj czosnek oraz rozmaryn, smaż, mieszając, jeszcze przez 30 sekund. Dodaj resztę składników: sherry, sok cytrynowy, chili (jeśli chcesz) oraz wędzoną paprykę. Dopraw solą i pieprzem i duś, aż grzyby zmiekną. Na koniec wymieszja z natką pietruszki.
Podawaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz