Duszony kurczak z białym winem

Potrawa ta kojarzy mi się z coque au vin, tyle że w wersji light. Bo chociaż przepis pochodzi z zimowego wydania DH Magazine, to wygląda zdecydowanie wiosennie. Jest w nim młoda cebula, zielony groszek, lekkie białe wino i młode ziemniaki. Tych ostatnich nie ma w oryginalnym przepisie, ale najpierw, w sklepie, same się prosiły, żeby je kupić, a później, żeby je wrzucić do garnka. Pasują jak ulał i wcale nie odbierają potrawie lekkości.

Ale, ale - kurczak jest tak smaczny, że (mimo że to wersja light) objedliśmy się nim niemal do granic możliwości. Sił starczyło na doczłapanie do łóżka i konieczny był półgodzinny odpoczynek, brzuchem do góry, oczywiście. Kurczak powróci na nasz stół z całą pewnością, i to nie raz. I pewnie znowu się nim objemy...





Kurczak z białym winem, boczkiem i zielonym groszkiem
zmodyfikowany przepis z Donna Hay Magazine #52
2-3 porcje

  • 2 duże lub 3-4 mniejsze udka z kurczaka (razem 1/2 kg)
  • oliwa pół na pół z olejem - do smażenia
  • 4 młode, nieduże cebule
  • 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w grubą kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki lekkiego bulionu z kurczaka (niesolonego)
  • 6-8 młodych ziemniaków, porządnie wyszorowanych
  • 100 g (3/4 szklanki) mrożonego zielonego groszku
  • sól i pieprz

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę z olejem i obsmaż udka na złoty kolor z obu stron.  Odłóż na bok.

Do garnka wrzuć wędzony boczek i zrumień go dobrze. Dodaj młode cebule, obsmaż na złoty kolor. Jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu, odlej jego nadmiar. Dodaj czosnek oraz tymianek i smaż jeszcze przez minutę, aż zaczną pachnieć. Wlej wino i gotuj chwilę na dużym ogniu, żeby alkohol odparował. Dolej bulion, zagotuj i zmniejsz ogień. Dołóż ziemniaki i kurczaka. Gotuj aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

Pod koniec gotowania dorzuć rozmrożony zielony groszek i dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 z magazynu , Blogger