Z programu pamiętam jednak, że podczas gotowania zupy ważne jest nie tylko z czego się ją robi, ale kiedy i w jakiej formie dodaje się poszczególne składniki. Wędzony boczek daje pierwszą warstwę smaku; podsmażone na wytopionym z tłuszczu cebula, czosnek i zioła - następną. Ta z kolei uzupełniana jest o pokrojone w kostkę warzywa, potem bulion itd. Warzywa powinny być pokrojone w tej samej wielkości kostkę i ma ich być mniej więcej tyle samo każdego rodzaju (po około 100 g dla przepisu poniżej). Nawet dodana na końcu oliwa i grzanka miały mieć znacznie dla końcowego efektu. I rzeczywiście, namoczony w zupie chleb jest przepyszny, radzę z niego nie rezygnować! A może to zupa zyskuje, dzięki obecności w niej namoczonego chleba... W każdym razie wszystko się tu idealnie ze sobą komponuje i zupa ta od razu po ugotowaniu smakuje tak, jak zwykle smakują wieloskładnikowe zupy po odstaniu swego. Polecam!
Toskańska zupa fasolowa
na podstawie przepisów z Masterchef Australia & Saveur
4 porcje
do gotowania fasoli:
- 300 g (11/2 szklanki) suchej białej fasoli, namoczonej w wodzie przez noc*
- 1 nieduża marchewka, pokrojona na kilka kawałków
- pół cebuli
- 1 por (tylko biała część), przekrojony na pół
Fasolę i wodę, w której się moczyła wrzuć do garnka razem z marchewką, cebulą i porem. W razie potrzeby dolej wody. Gotuj aż fasola będzie miękka - użyłam dużej białej fasoli i ugotowanie jej trwało godzinę. Wyrzuć warzywa - rozgotowane nie będą się już do niczego nadawać. Połowę fasoli i wody, w której się gotowała zmiksuj na gładką masę, druga połowę pozostaw w całości.
reszta składników:
- 170 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- opcjonalnie: skóra z boczku i kawałek skórki z parmezanu
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- gałązka tymianku
- 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
- 2-3 nieduże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 duży por (biała część), pokrojony w ćwierćplasterki
- 1/2 litra bulionu z kurczaka
- 4 liście boćwiny lub jarmużu, pokrojone w kwadraty
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
na grzanki:
- 4 kromki chleba
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
Rozgrzej patelnię i podsmaż lekko boczek, wytapiając przy okazji nieco tłuszczu. Dorzuć cebulę i zeszklij, dodaj czosnek i tymianek, podsmaż krótko, ok. 30 sekund. Gdy czosnek zacznie pachnieć dorzuć resztę warzyw i smaż przez 2-3 minuty, dobrze mieszając, żeby warzywa mogły przejść smakiem czosnku i boczku. Dodaj skórę z boczku i parmezanu (jeśli używasz) i zalej bulionem, uzupełniając wodą, tak by warzywa były dobrze przykryte. Gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj fasolę, całą i zmiksowaną, boćwinę/jarmuż i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze 5-10 minut. Usuń z zupy skórę z boczku/parmezanu.
Kromki chleba skrop oliwą, zapiecz i posmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku.
Podawaj zupę z grzankami, podanymi osobno lub wrzuconymi do zupy, skropioną odrobiną oliwy.
Kromki chleba skrop oliwą, zapiecz i posmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku.
Podawaj zupę z grzankami, podanymi osobno lub wrzuconymi do zupy, skropioną odrobiną oliwy.
* Możesz od razu ugotować więcej fasoli i nadmiar zużyć do przygotowania dipu lub pasty do kanapek (przepis tutaj).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz